AIKIDO DEMONSTRACIJA – EMBUKAI – 2018 – OMLADINSKI AIKIDO KLUB BEOGRAD


Embukai ili Aikido demonstracija načelno se organizuje u svrhu prikaza Aikido veštine i obično je sastavni deo seminara, jubileja, ili drugih dogadjaja svečanog karaktera. Osim svečanih prilika Embukai može biti organizovan i u svrhu reklamiranja i popularizacije ove plemenite veštine. Akteri Embukai-a mogu biti sve aikidoke bez obzira na zvanje ili status.

Jedan od najmasovnijih i najpoznatijih Embukai-ja svakoko jeste “All Japan Aikido Demonstration”. U Tokiju, u hramu borilačkih veština, pod imenom “BUDOKAN” svake godine u maju mesecu sve japanske škole Aikido-a se sastanu i pred nekoliko hiljada zainteresovanih posmatrača demonstriraju svoje umeće i veštinu. Ovaj dogadjaj svake godine obeleži veliki broj učesnika i veoma kratko vreme za prikaz, označeno zvukom tradicionalnog japanskog gonga.

Jedan Embukai svakako će ostati zauvek upamćen, a to je “43 All Japan Aikido Demonstration” iz 2005. godine kada su Saša Obradović i Edin Bećković, uz veliku čast i zadovoljstvo uzeli učešće na prikazu zajedno sa grupom koja je predstavljala “Hombu Dojo”. Tada je ovu grupu predvodio istaknuti Hombu-dojo instruktor, Seki Shoji Shihan. Detalje sa ovog dogadjaja možete pogledati putem linka : https://www.youtube.com

U duhu gore navedenim običajima,14.Januara 2018.godine, a povodom otvaranja “Omladinskog Aikido Kluba Beograd” Bećković Edin je na insistiranje tročlanog tima “Youtube Serbia Channel” koji čini Gospodja Branka Jović, Tatsuya Hirano-san i Masahiko Otsuka-san, održao malu demonstraciju u pauzi izmedju treninga. U dvoipo minutnom prikazu, uz asistenciju Mikija Avramovića, Ivana Todorovića i Ricarda Montenegra, prezentovao je nekoliko osnovnih školskih tehnika, na napade “Katatedori, Shomenuchi i Yokomenuchi”. Ovaj Embukai je jednostavno ulepšao sam seminar na kojem su učestvovali prijatelji iz mnogih beogradskih aikido klubova, i dao lepu notu na već predivnu atmosveru i druženje medju aikido prijateljima.

Share This