Aikido učitelj Edin Bećković

Edin Bećković rođen je 1977. u Zemunu.

Aikido obrazovanje

Sticanje zvanja

Počeo je da trenira Aikido u septembru 1992. u aikido klubu “Zemun”. Redovnim vežbanjem stiče osnovna znanja, a uzimajući učešće na seminaru u Aranđelovcu 2000.godine, koji je vodio majstor Masatomi Ikeda Shihan, polaže za Shodan (1.Dan). Nakon toga 2002.godine pohađa časove na seminaru u Beogradu koji je vodio majstor mr.William Smith Shihan i na istom polaže za Nidan (2.Dan). 2005. polaže ispit za Sandan (3.Dan). na seminaru u Beogradu ,ovoga puta ispred ispitivača Philip Smith Shihan. I 2009. na seminaru u Beogradu koji je vodio majstor Gordon Jones Shihan polaže za Yondan (4.Dan).

Lični razvoj

Na polju ličnog razvoja, redovno pohađa seminare pod vođstvom instruktora iz UKA (United Kingdom Aikikai), uzima učešće na seminarima u Srbiji pod vođstvom Yoji Fujimoto Shihan kao i Yoshiaki Yokota Shihan.

Edukacija u Japanu

2005. godine prvi put putuje u Japan i u kraćoj poseti Hombu dojo vežba na časovima Doshu-a Moriteru Ueshiba.

2013. godine po drugi put putuje u Japan i u periodu od mesec dana vežba sa glavnim instruktorima Hombu dojo-a među kojima se  ističu Yoshinobu Irie Shihan, Katsurada Eiji Shihan, Kanazawa Takeshi Shihan, Seki Shoji Shihan, Yasuno Masatoshi Shihan I mnogi drugi.

Edukacija u školi Chrisijana Tissiera

Najveću inspiraciju među brojnim učiteljima i Aikido majstorima nalazi kod Christian Tissier sensei 2010. godine u Frankfurtu na dvodnevnom seminaru, nakon čega odlučuje da intezivnije prati renomiranog majstora. 2012. i 2014. odlazi u Pariz gde participira na tradicionalnom “Uskršnjem seminaru” (Stage de Pâques > Paris-Vincennes) kao i u Cercle Tissier dojo.

 

Saradnja sa Cercle Tissier

Neposredno razvija saradnju sa regionalnim organizacijama okupljenim oko aikido škole Christiana Tissier-a i posetama Budimpešti sklapa prijateljstvo sa aikidokama iz Mađarske, te redovno prati seminare na kojima, podučava Bruno Gonzalez Sensei 6.Dan Aikikai Cercle Tissier.

Pošto su ovi seminari najviše uticali na njegov aikido razvoj, donosi odluku da organizuje seminare u Beogradu i pozove u goste renomiranog majstora Pascal Guillemin Sensei 6.Dan Aikikai, jednog od asistenata Christian Tissier i instruktora u njegovom Dojo-u Cercle Tissier. Kao plod ove uspešne saradnje postiže dogovor i pridobija poverenje majstora Pascal Guillemin i on postaje tehnički direktor novonastale aikido organizacije Aikido Association Fujiyama, na čijem čelu je od 2014. godine Edin Bećković.

Razvoj aikido škola

2005. godine sa svojim dugogodišnjim prijateljem i partnerom Predragom Tadićem osniva prvi u nizu aikdo klubova pod nazivom “Yamatokan”. Nakon stabilizacije kluba, isti prepušta Tadić Predragu i u duhu širenja aikidoa osniva novi aikido klub pod nazivom “Aikido dojo Edo” koji zvanično radi od 2010.godine pa sve do danas.Kako bi se trend širenja aikidoa u Beogradu nastavio,od januara 2018. godine počinje rad na još jednoj lokaciji ( Karaburma ). U prostorijama “Omladinskog Judo kluba Beograd” počinje da predaje Aikido časove u “Omladinskom Aikido Klubu Beograd“.

 

Share This